vandaag zaterdag 24 maart is de 2e dag van het feest van het "zwarte Alentejo varken". Drie dagen in het teken van het zwarte varken, is al voor de 12 keer een jaarlijks terugkerend event om de varkensvlees industrie hier op de kaart te zetten. Spanje heeft natuurlijk de Serrano ham en Italie de Parma ham, dus kon Portugal natuurlijk niet achterblijven. We hebben het hier ook over rauwe ham. Gekookte ham zoals je dat bij ons ziet is hier niet of moeilijk te vinden. We moeten wel even vermelden dat de varkens hier niet in een stal zijn opgesloten, maar heerlijk kunnen rondlopen in grote weiden met bomen en waterpoeltjes. Zie onze foto's van de afgelopen dagen. Je ziet ook geen grote aantallen, maar steeds kleine groepjes en heel veel grond om te kunnen ronddwalen. Het kan dus wel, maar ja, het is naar ons idee hier nog 1970 hoor !!


Menno onze campingvader, biedt aan om ons mee te nemen naar Ourique, 10 km ten noorden van zijn camping. We gaan rond 14:30 met zijn Nissan naar het stadje en hoewel het droog is heeft de Noorden wind een behoorlijk frisse invloed. Maar er is behoorlijk veel volk aanwezig en het is best gezellig. Weinig zichtbare toeristen en je merkt dat de mensen (lees kraamhouders) je niet goed weten te benaderen, waarschijnlijk omdat ze te weinig ervaring hebben met vreemdelingen.


Er zijnvoornamelijk vlees, kaas en gebakskraampje, maar ook sieraden en kurkprodukten, wat natuurlijk ook een regio product is, gezien de vele kurkeiken die we hier zien en die ook regelmatig van hun schors (kurk) worden ontdaan. Na een dikke drie kwartier komen we Menno weer tegen en besluiten samen een hapje te gaan eten in de grote verwarmde tent.

Natuurlijk wordt het iets met vlees van het zwarte varken geserveerd met friet, rijst en wat salade. Vooraf krijgen we olijven en een lokaal kaasje met brood. Het vlees was niet iets om over naar huis te schrijven, dus dat doen we dan ook maar niet. Maar het is wel even gezellig en Menno verteld wat hem en zijn vrouw er toe brachten om naar Portugal te verhuizen. Het drukke en gejaagde leven in Nederland werd hen teveel.


Om 5 uur treffen we ook weer de 2 met ons meegereden Engelse dames en we zijn het er allemaal over eens dat we weer rustig richting camping kunnen. Uiteraard kopen we eerst nog wat verschillende soorten worst. Leuk evement, maar het had iets warmer mogen zijn voor het leuke. Toch hadden we het niet willen missen, want het hele gebeuren had bij ons 40 jaar geleden kunnen plaatsvinden. Alleen al de 120 gram ham die we (handmatig) lieten snijden duurde zeker 10 minuten. Vervolgens moesten we inclusief 2 lokaal gemaakte worsten 13,42 euro afrekenen, maar ook dat duurde na veel heen en weer gereken wel weer een volle 5 minuten. Leuk toch ?