Zaterdag 9 juni 2018

Van Lismore naar Cobh

Na een lekker lui ontbijt rijden we verder richting Midleton via de N72 en R627. Vooral de R wegen zijn bijzonder smal en vaak erg bochtig. Inhalen is dan ook een onmogelijk en/of zeer gevaarlijk en gelukkig houden de Ieren daar redelijk goed rekening mee. Als we even de kans hebben gaan we aan de kant en laten de auto's achter ons voorbij. Dat wordt meestal gewaardeerd met een korte knipper van de gevarenlichten. Zo bedankt men ons. 


Parkeerplaatsen zijn zeldzaam en aangezien de bomen tot aan en over de weg groeien is uitwijken lastig en eigenlijk alleen mogelijk als er een zijweg opdoemt. Onze gemiddelde snelheid is vaak niet hoger dan 35 km/uur. Dit omdat je bij iedere bocht rekening moet houden met een groter voertuig, die over de middenstreep moet om de bocht te kunnen nemen. Op tijd remmen en even inhouden is de enige mogelijkheid om een botsing te vermijden. Daarnaast is het wegdek van de R wegen over het algemeen in een zeer belabberde staat. Te hard rijden is dus zowiezo al niet verantwoord, want het stuur zou uit je handen slaan. Toch genieten we van het rijden door dit mooie groene landschap. Dat we al een week onafgebroken mooi weer hebben, speelt natuurlijk ook geen onbelangrijke rol. Het is nog geen dag onder de 20 graden geweest en ook de zon laat zich regelmatig gelden.


Voorbij Midleton nemen we een klein stukje de N25 richting Cork. Net voorbij Carrigtohill verlaten we deze weer en gaan nu de R624 op naar Cobh. Cobh heeft een schitterende CP waar je voor 10 euro 24 uur kunt staan met je neus tot bijna aan de waterkant. Er loopt alleen nog een voetpad voorlangs. Het water waar we op uitkijken is volgens een info bord de grootste natuurlijke haven ter wereld. Vroeger hete dit plaatsje Queenstown las ik en het was de laatste haven die de Titanic heeft aangedaan in 1912 voordat zij haar droevig einde vond na aanvaring met een ijsberg. Dus is er natuurlijk een tentoonstelling/museum hier waar je ongetwijfeld alles over die ramp kunt lezen.