We vertrekken pas om 11 uur vanaf onze leuke CP. Ook vanmorgen weer een zeilklasje in een stuk of 6 Optimistjes. Twee kinderen per bootje zijn lekker aan het genieten in hun bootje. De wind is bijna weggevallen, dit in tegenstelling tot de harde en vlagerige wind van gisteravond en het is droog, maar dat zal rond de middag gaan veranderen !!


Wel of niet Galway stad bezoeken ? Deze vraag hebben we ons gisteravond gesteld. Galway is de snelst groeiende stad van Ierland, maar geen hoogbouw en het schijnt een paar leuke straatjes te hebben. Maar ja, we hebben Dingle en Waterford al gehad en dan weer een stad ? Steden zijn zowiezo niet zo ons ding, dus na wat wikken en wegen, besluiten we er met een bocht omheen te gaan.


We nemen na Galway de mooie kustweg R336 en via de R340 komen we op de N59 die ons naar Clifden brengt. Ook dit schijnt een leuk stadje te zijn, maar het regent inmiddels zo hard, dat we er niet over peinzen om onze camper te verlaten. Ook bij het Connamara Nationaal Park bezoekerscentrum regent het nog harder en hier zou je binnen 5 seconden doorweekt zijn, als je naar buiten zou gaan. Dus gaan we weer verder en stoppen bij een rondvaartboot Ticket Office waar 6 campers mogen staan. Dit is net voor het plaatsje Leenaun aan Killany Harbour, wat eigenlijk een Fjord is volgens onze reisgids.


Het stuk weg van de kust was een afwisseling van meren en rotspartijen. Onze gids noemt het een moerasgebied. Er zullen best drassige stukken tussen zitten, maar bij moeras hebben wij een heel ander beeld voor ogen. Ondanks de regen en het beperkte zicht van ca. 800 meter, vonden wij het erg mooi. Het lijkt wel of de regen het een extra laagje geeft. Oja, dat klopt natuurlijk; een glimmend laagje. De weg is afwisselend goed tot heel slecht en van breed genoeg tot veel te smal, maar bijna altijd slingerend. Korte scherpe bochten waar je terug moet naar 20 km per uur zijn er meer dan de lange luie bochten waar je met 50 km/uur doorheen kunt, maar altijd mooi om te doen.


Wat ons toch wel steeds opvalt is dat Ierland niet op ons overkomt als een arm land. Sterker nog: het lijkt rijker dan Nederland. Grote huizen en vaker mooi dan lelijk, zelden slecht onderhouden of verwaarloosd. En het wagenpark van de gemiddelde automobilist is groter en jonger dan bij ons.

Brengen die toeristen zoveel geld in het laatje of heeft Brussel een flinke injectie gegeven ? Onze indruk is ook dat de Ieren geen verspillers zijn. Voorbeeld: je ziet zelden prullenbakken op parkeerplaatsen. Parkeerplaatsen zijn er zowiezo erg weinig. Je neemt je rommel maar mee naar huis zal het idee zijn. In Noorwegen vonden we ook al dat er heel efficient met alles wordt omgegaan. Af en toe noemen wij het ook "klein Noorwegen". Dit omdat het landschap er af en toe ook veel van weg heeft.


We zijn inmiddes al aardig noordelijk gekomen en we lazen dat het Noord Westen van Ierland bekend staat als de meest winderige plek in Europa. Vanavond zou dat zomaar kunnen kloppen, want het waait te hard om verantwoord de schotel omhoog te doen. Die zal misschien te veel wind vangen, waardoor er iets stuk zou kunnen gaan. We hebben een keer eerder een Fransman gezien die een geknikte schotel had na een stormachtige nacht, maar en dat moet worden gezegd, het was wel een goedkoop gevalletje. En ach, een avondje zonder TV is ook gezellig. We hebben nu Radio Rijnmond opstaan die we via internet ontvangen. Deze is ondanks de harde wind kraakhelder en 100% storingsvrij.


Temperatuur was vandaag rond de 15 graden Celsius en vannacht ca. 10,5 graden. Morgen mag het van ons weer wat zonniger zijn. Vandaag was onze 2e echte regendag in ruim 2 weken en dat is zeker geen slechte score voor Ierland. We tekenen er voor de komende 8 dagen.